Duivenkennis - Hokbezoek NL - Hokbezoek BE - Verzorging - Ogentheorie - Movitatie - Rondom het hokRONDOM HET DUIVENHOK

De ligging van een duivenhok is belangrijk. Het beste ligt deze met de invliegslag naar het oosten, dit omdat hier altijd de zon op staat. Helaas heb je dit niet altijd voor het uitkiezen, ik ook niet. Mijn hok ligt met de invliegslag op het noorden en zo'n 15 meter van het woonhuis af waarvan het betonnen pannendak met groen mos bedenkt is. Laat je de duiven uitvliegen en gaan ze aan dit mos pikken dan gaat hun hele goede vorm weg. Voor mij is de oplossing om er in ieder geval bij te blijven en op te letten als ik ze uit laat vliegen. Dit is overigens vooral voor jonge duiven belangrijk.

Wij hebben helaas momenteel geen keuze omdat het een huurhuis betreft met een relatief kleine tuin. Daarbij, ik heb de tuin laten meten met een wichelroede, lopen er ook nog water aderen onder mijn hok. Om de aardstralen tegen te houden heb ik onder mijn hok loden platen gelegd die de wateraderen moeten tegenhouden. Duiven op een hok waar wateraderen beneden lopen zijn altijd onrustig, zitten er gewoon niet graag op. Onder jonge duiven veroorzaken de aardstralen slachtoffers.

Achter in het deel van het dak van de duiventil dat op het zuiden is gericht heb ik lichtdoorlatende pannen gelegd om zo zonlicht en daarmee warmte op het hok te krijgen. Warmte is heel belangrijk voor iedere duif. Via het plafond is bij mij de luchttoevoer niet te groot, ongeveer 40 x 40 cm. Deze opening heb ik ook nog eens afgedekt met windbreekgaas voor zo weinig mogelijk tocht en warmte verlies te hebben. De oppervlakte van het hok is 2 meter bij 1.80 meter.

Mijn advies ook om goed te spelen en goede prestaties onder de duiven te behalen is om kleine rennen voor het hok neer te zetten om de duiven de hele dag lekker volop zuurstof te kunnen geven als ze hier behoefte aan hebben. Als na de training de duiven terug in het hok zitten doe ik de rennen dicht en dan kunnen de duiven genieten van de warmte die gedurende de dag is opgenomen door het hok, dit gedurende de gehele nacht. U moet zorgen dat het temperatuursverschil tussen overdag en s'nachts niet te groot is op het hok. Het moet in ieder geval zo lang mogelijk warm blijven op het hok.

De laatste verandering aan mijn hok die ik heb doorgevoerd is een vloerverwarming met aansluiting op een hygrostaat. Deze laat ik het hele jaar door aanstaan op een vochtigheidsgraad van 65 procent. Zodra deze beneden de 65 daalt springt de vloerverwarming automatisch aan. De vochtigheidsgraad probeer ik zoveel mogelijk onder controle te houden op het hok. Tocht en vocht wil je zo min mogelijk hebben op een hok. Voor  mens én dier is dat niet goed !